Youtube Toolbar | KAPAT

6 Ocak 2008 Pazar

Haluk Levent


26 Kasım 1968'de Adana’nın Yüreğir ilçesinde doğdu. İlkokulu Sabancı İlk Öğretim Okulu'nda okudu. Adana Atatürk Lisesi'nden mezun oldu. Sonra sırasıyla Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Mühendisliği, Ankara Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü ve Ankara Üniversitesi Muhasebe bölümünde kısa zamanlar öğrencilik yaptı. Üniversite giriş sınavlarını kazanıyordu ama eğitimini istikrarlı bir şekilde ilerletemiyordu. Bu durumda ailesinin maddi sıkıntıları da önemli bir rol oynuyordu.
Sınavlarla geçen bu yıllar içinde ticaretle uğraşan Haluk Levent, başarısız bir ticaret adamı olarak Adana'dan ayrıldı ve kendini yollara verdi. İlk albümünün “Yollarda" adını alması da bugünlerdeki deneyimlerin sebebidir. Birçok şehirde dolaşıp şarkı söyledi. Kimi zaman hasta bir kız çocuğu için sokak sokak dolaşıp şarkı söyleyerek para toplamaya çalıştı. Bu çabaların bazılarında başarılı oldu.
1992 yılında İstanbul'a geldi. Ortaköy'de çeşitli barlarda çalıştı. Yıldıray Gürgen ile tanıştı.Bununla beraber Serdar Öztop ve Akın Eldes gibi kaliteli müzisyenlerle çalışıp albümlerinin kalitesinin artmasını sağladı 1990’da başladığı albüm çalışmaları zahmetli ve yıldırıcı dört yılın ardından meyvesini verdi. 1994’te "Yollarda" albümünü çıkarttı.Bu albüm aynı zamanda Anadolu Rock müziğinin ortaya çıktığı 70’lerden sonra ikinci yükseliş döneminin ilk eserlerindendi. Aynı yıl Moğollar da 20 yıl aradan sonraki ilk albümünü çıkartmıştır. “Yollarda” hiç beklenmedik bir şekilde yaklaşık ikiyüzbinlik satış rakamına ulaştı. Bu, Türkiye Müzik piyasasında açılan yeni bir kulvarın ardından milyonları sürükleyeceğine dair ilk işaret gibiydi.
İlk albümün ardından 1996'da "Bir Gece Vakti" bir milyona yaklaşan satış rakamıyla müzik gündemine bomba gibi düştü. Yine 1996’nın sonlarında “Arkadaş” albümü piyasaya çıktı. Bu albümle sanatçı, Anadolu Rock müziğin müzikal anlamda en başarılı örneklerinden birine imza atmıştır. Sanatçı “Arkadaş” albümü için "Bu albümle dünya standartlarını yakaladım" demektedir.
1997’nin Ağustos ayında cezaevine girdi. Yaklaşık on yıldır kurtulamadığı ticari bir dava yüzünden 9 ay cezaevinde kaldı. Cezaevindeyken uzun saçlarını kesip Akkuyu’ya, yapılması düşünülen Nükleer santral projesinin protesto gösterilerine yolladı. Cezaevine girmeden önce oluşturmuş olduğu kayıtlarla “Mektup” albümünü çıkarttı. “Mektup” içeriden dışarıya yazılmıştı ve dışarıda bu “Mektup”u yüz binlerce kişi okudu. İçerde boş durmadı “Kedi Köprüsü” adlı ilk kitabını yazdı. Gözleri kör eden ışıklardan kurtulmuş ve her ne kadar yüz bin mektup almış olsa da sonunda kendisine kalmıştı. Bu “kendinelik” bir kitapla somutlaştı.
Cezaevinden çıktıktan sonra yeni albümünü hazırlamak için çok az bir vakti vardı. Çünkü 18 aylık askerlik görevi bekliyordu. Bu koşullar altında “Yine Ayrılık” albümünü çıkarttı ve askere gitti. O askerdeyken bedelli askerlik çıktı. Anlamlı bir talihsizlik oldu. Askerdeyken Türkiye’nin daha önce hiç gitmemiş olduğu yerlerinde konserler verdi. Bütün Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da konserler verdi. 1999 depreminin ardından İzmit’te kurulan Çadır kentlerde bizzat çalışıp çadırlar kurdu. Depremzedeler yararına konserler verdi. Askerdeyken izin günlerinin hepsini stüdyoda geçirdi. “www.leyla.com”u çıkarttı. Gittikçe dijitalleşen bir dünyada duyguların da dijitalleştiğinden dem vuruyor, “Kamyoncunun Türküsü” şarkısıyla Susurluk’a gönderme yapıyordu.
Askerlik görevinin ardından sırasıyla “Kral Çıplak”, “Bir Erkeğin Günlüğü” , “Aç Pencereni” “Annemin Türküleri” adlı albümlerini piyasaya sürdü. Ayrıca ikinci deneme kitabı olan “Moritos’un Düşleri” ni yayımladı.
Sanat yaşamının on beşinci yılına (2005) adım atan sanatçı, bu geçen on beş yıl boyunca yurtiçinde ve yurtdışında yaklaşık on bin konsere çıktı. Türkiye’de en çok konser veren sanatçıların başında gelen Haluk Levent, bu konserlerin çok önemli bir kısmından para almamış, konserin gelirini ihtiyacı olan hastalara vakfetmiştir. Yardımsever Rock’çı tanımının yakıştırılması bu sebeptendir.
Aynı zamanda Çevre Sorunlarına karşı duyarlılığıyla ön plana çıkan sanatçı, hemen hemen her albümünde çevre bilincini aşılama yolunda şarkılara yer verdi. Türkiye’nin değişik bölgelerinde çevre katili projeler aleyhine davalar açtı ve açılan davalara müdahil oldu. Mersin’in Kazanlı ilçesindeki Caretta Caretta Kaplumbağalarının soyunun tükenmemesi için protesto gösterilerinde bulundu.
Kısa sanat yaşamına on iki albüm, on bin konser, iki kitap yüzlerce ödül, yardım konserleri, iki tane rekor konser (on iki saatlik), onlarca çevre davası sığdıran Haluk Levent, yürüdüğü yolda olgun ve emin adımlar atmaya devam ediyor.

Albümleri [
]Yollarda (Prestij Müzik) (1993)Yollarda Bulurum Seni Alışamadım Gökova Ankara Rinnanay / Deniz Üstü Köpürür Bu ateş Sönmez Bosna Kızılcıklar Oldumu Yollarda Remix Bir Gece Vakti (Prestij Müzik) (1995)Nerdesin (4.09) Müzik: Cahit Berkay Söz: Haluk Levent Sevenler Ağlarmış (3.47) Müzik: Feridun Hürel Söz: Feridun Hürel Nereye Saklarsın (3.29) Müzik: Haluk Levent Söz: Haluk Levent Köprü (3.51) Müzik: Raif Denktaş Söz: Anonim Al Beni (3.45) Müzik: Kaan Altan Söz: Kaan Altan Öpmek İsterdim (3.45) Müzik: Haluk Levent Söz: Haluk Levent Oyun (3.56) Müzik: Haluk Levent Söz: Haluk Levent Ararım Seni (Bir Gece Vakti) (5.19) Müzik: Haluk Levent Söz: Haluk Levent Gel Gel (Gül Biraz)) (3.49) Müzik: Haluk Levent Söz: Haluk Levent Allı Turnam (5.14) Müzik: Anonim Söz: Anonim Balıkçı (3.45) Müzik-Söz : Selda Bağcan&İlhan Demiraslan ArkadaşKağızman (3.39) Müzik: Anonim Söz: Anonim Akşamlar (4.57) Müzik-Söz: Haluk Levent-Aşka Özlem Pazartesi Günleri (4.56) Müzik: Serdar Öztop Söz: Haluk Levent Yeter Ki (2.59) Müzik: Fikret Kızılok Söz: Fikret Kızılok Portakal Çiçeği (3.05) Müzik: Haluk Levent Söz: Haluk Levent Nerelerdesin (4.35) Müzik: Haluk Levent Söz: Haluk Levent Ölmesin Çocuklar (5.05) Müzik: Serdar Öztop Söz: Haluk Levent Antalya'da Sonbahar (4.01) Müzik: Haluk Levent Söz: Haluk Levent Edirne Türküsü (4.15) Müzik-Söz: Haluk Levent-Serdar Öztop Tuttuğun Altın Olsa (3.33) Müzik: Haluk Levent Söz: Haluk Levent Türkiyem (4.06) Müzik: Haluk Levent Söz: Haluk Levent Anadolu Diyarında (3.54) Müzik: Haluk Levent Söz: Haluk Levent MektupMektup (3.23) Söz-Müzik: Haluk Levent, Arif Tilkan Vefasız (4.38) Söz-Müzik: Talat Ersoy, Reşadet Elizadeden Hani Benim Olacaktın (4.00) Söz-Müzik: Haluk Levent Zeytinden Aşımısın (2.54) Söz: Anonim - Müzik: E.Gündüz, Raif Denktaş Eller Eller (3.45) Söz-Müzik: Haluk Levent Güneşin Battığı Sahilde (5.12) Söz-Müzik: Burak Bora Akdeniz Akşamları (4.41) Söz-Müzik: Serhan Kelleözü Anlasana(4.48) Söz-Müzik: Haluk Levent İrem Kız (4.00) Söz-Müzik: Talat Ersoy Neyleyim (4.15) Söz-Müzik: Haluk Levent, Akay Ertit Bu Şehirden Gidelim Artık (4.59) Müzik: Haluk Levent Söz: Haluk Levent Anadolu Diyarında (3.54) Söz-Müzik: Haluk Levent Yine AyrılıkDeli Gönlüm (4.06) Müzik: Haluk Levent Söz: Haluk Levent Gülendam (3.38) Müzik: Haluk Levent Söz: Haluk Levent Ayrılık (4.39) Müzik: Haluk Levent Söz: Haluk Levent Heyyamola (3.00) Müzik-Söz: Levent Korkmaz Anlamadın (4.08) Müzik: Haluk Levent Söz: Haluk Levent Hakim Amca (3.59) Müzik: Akay Ertit Söz: Haluk Levent Gülün Bittiği Yer (4.50) Müzik: Haluk Levent Söz: Ömer Lütfi Mete Cemalim (4.26) Müzik: Anonim Söz: Anonim Hiçe Açılan Kapılar (4.10) Müzik-Söz: Haluk Levent-Besim Yolaçan Bülbül (4.28) Müzik: Anonim Söz: Anonim Pamukkale (4.09) Müzik-Söz: Levent Korkmaz Anadolu Diyarında (3.54) Söz-Müzik: Haluk Levent

www.leyla.com Kamyoncunun Türküsü Müzik: Sedat Sarıcı Söz: Sedat Sarıcı Sevmeye Dermanım Yok Müzik: Haluk Levent Söz: Haluk Levent Kader Müzik-Söz: Türkay Türkmen Ela Gözlüm Müzik: İlker Özcan Söz: Karacaoğlan Sevmek İstiyorum Müzik: Uğur Güven Söz: Uğur Güven Samoslu Dimitris Müzik: Haluk Levent Söz: Haluk Levent www.leyla.com Müzik: Feridun Düzağaç Söz: Haluk Levent Sana Varamadım Müzik: Akay Ertit Söz: Haluk Levent Aşktan Emir Var Müzik: Beken Söz: Haluk Levent Kıratlar Kabilesi Müzik: Banu Bozüyük Söz: Fişek Bayoğlu Bir Mesaj Gönder Müzik: Beken Söz: Haluk Levent Hadi Gel Müzik-Söz: Ersin Marangoz Kral ÇıplakAşkın Mapushane (4.59) Söz-Müzik: Mustafa Alpagut Dostum (5.00) Söz-Müzik: Fırat Derat Dağlar (5.29) Söz-Müzik: Servet Kocakaya Olmuyor Böyle (4.26) Söz-Müzik: Haluk Levent Sır (5.08) Söz-Müzik: Fırat Derat Kral Çıplak (5.34) Söz-Müzik: Sedat Sarıcı Sevmek Böyledir İşte (4.06) Söz-Müzik: Haluk Levent Geceden (3.37) Söz-Müzik: Yücel Arzen Anla (4.22) Söz-Müzik: Haluk Levent Çerkez Kızı (3.51) Söz-Müzik: Haluk Levent Bir Mesaj Gönder Söz-Müzik: Erdinç Gündüz-Raif Denktaş Kaçış (1.56) Söz-Müzik: Haluk Levent Bir Erkeğin GünlüğüAcılara Tutunmak (3.57) Söz: Hasan H.Korkmazgil-Müzik: Ahmet Kaya Zor Aşk (4.14) Söz-Müzik: Birol Can Deliveren (4.45) Söz: Haluk Levent - Müzik: Kuzey Sen Gidince (4.26) Söz: Haluk Levent, Hüseyin Ergöçmez Müzik: Haluk Levent, Yıldıray Gürgen Deliler (4.21) Söz: Meral Özbek - Müzik: Derya Köroğlu Alışamadım (5.30) Söz-Müzik: Haluk Levent Bu Aşk Burada Biter (3.57) Şiir: Ataol Behramoğlu Müzik: Kumdan Kaleler Kaderimin Oyunu (4.38) Söz-Müzik: Orhan Gencebay Hadi Gül (5.04) Söz-Müzik: Akay Ertit Yalan (4.36) Şiir: H.Levent - Söz-Müzik: Murat Mermer Ben Ölmeden (4.38) Söz: H.Levent - Müzik: Tuna Kaplan Dağlara Küstüm (4.19) Söz-Müzik: Zülfü Livaneli Cumartesi (5.21) Şiir Söz: Feridun Düzağaç - Müzik: H.Levent Bu Şehir (5.21) Söz: M.Esen - Müzik: Feridun Düzağaç, İstavrit Hakan Dillirga (3.05) Söz: Cemal Özgürsel - Müzik: Anonim Aç PencereniGece Kuşları (4.40) Söz-Müzik: Haluk Levent Mülteci (4.47) Söz: Rojhan Alaaddin Beken-Haluk Levent Müzik: Rojhan Alaaddin Beken Dönmen Lazım (4.24) Söz-Müzik: Haluk Levent Salıncaklar (4.16) Söz-Müzik: Ercüney Özdemir Dağlar mı? Yollar mı? (3.44) Söz-Müzik: Celil Ozanalp Divane (3.42) Söz-Müzik: Ercüney Özdemir Gecelerim (3.30) Söz: M.Şerafettin Canku - Müzik: Doğan Canku Aç pencereni (5.44) Söz-Müzik: Haluk Levent corc buş(t) (4.38) Söz: Haluk Levent - Müzik: Mustafa Kos Aşık Veysel (3.57) Söz-Müzik: Mustafa Kos İzmir (5.38) Söz: [[Murat Mermer-Haluk Levent - Müzik: Murat Mermer Yabancı (4.45) Söz: Haluk Levent - Müzik: Mustafa Kos Cesaretin Ustadır (4.01) Söz: Tarkan Erkan-Ersin Kuşkanat - Müzik: Tarkan Erkan Annemin TürküleriÇatal çama Çemberimde Gül Oya Dert Olur Derrule Dillirga Emir Dağı Haydar Karadır Kaşların İzmirin Kavakları AkşamüstüTutki Çıldırdım Elfida Yuşa Tepesi Gitme Töre Akşam Üstü Bir Güldün Yar Eflatun Hoşgeldin Vapurum Vazgeçmem Bahar Şarkısı

Hiç yorum yok: