Youtube Toolbar | KAPAT

27 Ocak 2008 Pazar

Korn


1992’de L.A.P.D ve Sex-Art’ın birleşmesi sonucu oluşan KoRn, HipHop – Rap ile Progressive Rock-Metal müziğini harmanlayarak ‘Numetal’ tarzını yaratırlar.Bu yeni müzik akımı o kadar çok tuttu ki , kendilerini KoRn’un çocukları olarak gören bir sürü alt gurup çıktı.
Bunların bir çoğunda KoRn’un simgesi olan ‘K’ve ‘R’ harfeleri yer almaktaydı.(bknz Slipknot , Limp bizkit , Linkin Park) Türevlerinden KoRn’u ayıran en belirgin özellik müzik tonlarının oldukça koyu daha doğrusu ölü gibi olmalarıydı - tıpkı Black Sabbath gibi.KoRn sıradışıydı , KoRn alışılmamıştı onlar verdikleri mesajlarla bir çok hayranı olan ve bir o kadar aile tarafından da sevilmeyen bir guruptular.

Grup 1994’te ilk albümleri KoRn’u piyasaya sürer . Çok sert ve bir o kadarda insanları kışkırtan nefret dalgaları yayan bu albüm , rock müzik tarihi açısından bir dönüm noktası olarak sayılır. İlk single'ları "Blind" ile herkezi şok ederek müzik dünyasına giriş yapan grup, "Are u Ready" sözleri ile başlayan albümleri ile adeta yeni jenerasyonun haberini verir.

96’da ‘Life is Peach’ debutunu çıkartan gurubun hit şarkısı 'A.D.i.D.A.S (All Day I Dream About Sex)' ti.Bu şarkı hakkında bir çok olumsuz eleştiri vardı örneğin sponsorlarına yalakalık yapma amacıyla yapılmış olması gibi , neyse biz işin politik kısmıyla ilgilenmiyoruz.Sonuçta 'A.D.i.D.A.S' o kadar çok popüler oldu ki KoRn bu şarkıya üç remix ten oluşan bi single albüm yapma gereği bile duyar.

İki yıl aradan sonra 3.debut albümleri olan ‘Follow The Leader’ i çıkaran guruba bu albümde Ice Cube ve Fred Durst’ te eşlik etmişti.Sonuç olarak bu albüm haftalarca Listbox’larda ‘’1’’numarada kalır.Dahası ‘Freak On a Leash’ videoları MTV’nin üç GRAMMY’si ile ödüllendirilir ve gurup tavan yapar.Onlar artık dünya çapında milyonlarca hayranı olan bir markaydılar ve bir marka olmanın gereklerini sonuna kadar kullandılar 98 sonlarında kendi festival organizasyonlarını kurdular.Bu festivalin adı ‘Famil Values’ (Aile Değerleri) adını aldı.Ayrıca ‘Elementree’ adında kendi müzik şirketlerini kurdular.’Follow The Leader’ hakkında söylenmesi gereken çok önemli bir şey daha var – oda kanser hastası olan bi çoçuğun son dileğinin KoRn elemanlarıyla bir-iki dakikalık görüşme isteğidir. Buluşma saatler sürer ve ‘JUSTiN’ ortaya çıkar.

99-00’de yayımlanan Issues’i ilk dinlediğinizde diğer üç albüme göre oldukça farklı olduğunu fark edeceksiniz.Bu albüm Jonathan’ın değimiyle KoRn’un başlangıçtan beri geçirdiği değişimi ifade ediyordu.

Müzik otoritelerinin bu albüm hakkındaki genel düşünceleri vasatı aşmaz olarak nitelendirilrken "Issues" Listbox’lara 1 numaradan girdi ve KoRn’un en çok satan albümü olarak tarihe geçti. Birçok dergi, televizyon programı grubu "Milenyum'un Grubu" olarak seçti.

2002 ve Untouchables ile beşinci kez karşımıza geliyordu grup. Bu albüm her nekadar ‘melodram’ bir sound’a sahip olsada yinede KoRn’un kendine has nefret anlayışının bir yansımasıydı."Here To Stay" gibi bir hitle albüm açılışını yapan grup birde Grammy Ödülünüde kapınca albümün başarısıda ortaya çıkıyordu.

Değişim devam ediyordu.

KoRn Tomb Raider Soundtrack'i Grammy adayı süper şarkısı "Did My Time" ile süper bir dönüş yaptı, ancak ödülü Metallica'nın St.Anger'ına kaptırdı. Ardından "Right Now" ve "Everything I've Known" single'ları albümün diğer gözdeleri oldular.Albümde Jonathan Davis'in Korn'un şimdiye kadarki en ağır parçası olarak sunduğu 'Break Some off' da fanlardan yoğun ilgi gören şarkılardandı.

2004 yılında ise tüm albümlerinden hit parçaları seçerek bir 'Greatest Hits' yayınladılar. Albümden hemen sonra 2005 yılında ise kurucu üyelerden Head dini sorunları öne sürerek gruptan ayrıldı ve bütün müzik dünyasını şok etti.

Ve Şimdi

Ancak grup yılmadı ve fanlarına şimdiye kadarki en ilginç albümlerini sundular. 'See you on the other side' ilk haftada 200.000 satarak Billboard listelerine 3. sıradan girmeyi başardı ancak bu satış grafiğinin sadece çok iyi gidiyor ve dahada artacağa benziyor. Albüm kesinlikle dinlenildikçe sevilecek bir yapım. 'Twisted Transistor' video klibi ile açılış yapılan yapımda Liar, Coming Undone ve Souvenir gibi fanları tatmin edecek bir çok parça bulunuyor. Head'in yokluğunda KoRn yine iyi bir iş çıkarmışa benziyor.

Hiç yorum yok: