Youtube Toolbar | KAPAT

7 Ocak 2008 Pazartesi

Nizamettin Ariç


Nizamettin Aric`in hikayesi aslinda bir dönüsümün hikayesidir. Üstelik hem yasantisi, hem sanata bakis acisi, hemde müziginde kullandigi temalarla bir dönüsümün hikayesi.
Nizamettin Aric 1956 yilinda AGRI´da ailesinin 4. cocugu olarak dünyaya gelir. Ekonomik sebeplerden dolayi 1971 yilinda Ankaraya göc etmek zorunda kalir. Bu göc onun yasamindaki dönüm noktalarindan ilkini olusturur. Cünkü 1976 yilinda cocukluktan basladigi müzik calismalarini radyolara tasimayi basarir. Cogunlukla kendinin söyledigi kimi zamanda türküleri sundugu programlar yapar.
1979 yilinda AGRI´da verdigi bir konserde söyledigi Kürtce ask türküsünden dolayi tutuklanir. Kisa bir süre tutuklu kaldiktan sonar serbest birakilir, ancak tutuksuz yargilanmasi devam eder. Aric hakkinda Atatürk ilkelerini zayiflattigi, bölücülük ve komünizm propagandasi yaptigi gerekcesiyle, 5-15 yil arasinda hapis cezasi istenir. 12 Eylül 1980´deki darbeden o da payina düseni alir ve bircok sanatci gibi yurdundan uzaklasmak zorunda kalir.
1981´de bir süre Suriye´de kaldiktan sonar Almanya´ya gecer. 1984´te Bati Berlinde politik mülteci sifati kazanir.
Yasantisindaki ikinci dönüm noktasida Almanyada baslar. Cünkü yurtdisinda yaptigi calismalar, dünyayi farkli bir pencereden gören bir Nizamettin Aric´in varligini duyurur. Artik eserleri Kürtce okumaya baslar. Bunu yaparkende unutulmaya yüz tutmus olan degerleri tekrar hatirlatmak amaciyla, ünlü Kürt sairi "Faqiye Teyra" adiyla albümler cikarir. Bati ve Dogu Avrupadan Amerika ve Avusturalyaya kadar bircok ülkede konserler verir.
Erden Kiran´in “Dilan”, Ismet Elci´nin “Dügün”, Kahraman Yavuz´un “Hukukculugumdan Utaniyorum/Diyarbakir”, Don Askaria´nin “Komitas”, Peter Lillientahl´in “An Gesicht der Walder” Ben Sombogaart´in “De jongen die nietmeer paatte”filmi gibi bircok filme muzik yapar.
Bunun disinda Türkiye´de “Sabah-Bir günün hikayesi” ve “Kurban oldugum” adli iki filmde rol alir.Ancak sinamada onu söz sahibi kilan film, “Klamek ji bo Beko”dir.(Beko icin bir türkü)…Filmin seneryosunu Christine Kernich ile yazip, filmen müzigini, basrol oyunculugunu ve yönetmenligini yapar. 100 yili askin sinema tarihinde Kürtce´nin kullanildigi ilk filmdir. Kürt sinema tarihine de ilk konulu film olarak gecen “Klamek ji bo Beko”30´un üzerinde film festivaline katilip 15 uluslararasi ödül kazanir.
AGRI´li olan Nizamettin Aric albümlerinde bircok AGRI türküsünü derleyip okumustur. Halen yasantisini Almanya´da sürdürmektedir. Su an da yeni film projelerinin yani sira özellikle besteci olarak müzik calismalarina devam etmektedir…….

Albumleri


Nizamettin Ariç - Zine

* 21 Şubat 2001 Çarşamba

Nizamettin Ariç - Weneyen Xewnan

* 14 Şubat 2001 Çarşamba

Nizamettin Ariç - Daye

* 14 Şubat 2001 Çarşamba

Nizamettin Ariç - Cudi

* 14 Şubat 2001 Çarşamba


Nizamettin Ariç - Çiyayen Me

* 21 Şubat 2001 Çarşamba

Hiç yorum yok: