Youtube Toolbar | KAPAT

7 Ocak 2008 Pazartesi

Kayahan


Türk pop müziğinin temel taşlarından Kayahan (Açar), 29 Mart 1949’da İzmir’de doğdu. Çocukluk ve gençlik yıllarını Ankara’da geçirdi. Daha sonraları İstanbul’a yerleşti. Şu an Gömeç’teki İnta Sevgi Köyü’nde Geceler Caddesi ve Mavilim Caddesi’nin kesiştiği Hülyam Çıkmazı’nda yaşıyor. Bu köydeki bütün cadde ve sokaklar ise Kayahan’ın şarkılarının isimlerinden oluşuyor.
Şimdiye değin üç kırkbeşliği, bir uzunçaları ve dokuz kaset ve CD’si müzik arşivlerindeki yerini aldı. İlk olarak Nilüfer’e verdiği güzel şarkılarıyla ismini duyurmaya başladı. Nilüfer’in yorumladığı “Geceler”, “Kar Taneleri”, “Esmer Günler”, “Yemin Ettim” gibi şarkıları klasik haline geldi. Herkese bestecilerin ne kadar önemli müzisyenler olduğunu gösterdi. Türk pop müziğinin çok yozlaştığı zamanlarda bile kaliteden ödün vermeden müzik yapmaya devam etti. Söz yazarı, besteci ve yorumcu kimliğiyle tam bir müzik emekçisi olan Kayahan, yıllar boyu Türk pop müziğinde en çok kabul gören sanatçıların başında sayıldı.
Müziklerini kendisinin yaptığı şarkılar sadece liste başı olmakla kalmadı, yediden yetmişe herkesin belleğine ve yüreğine kazındı. 1991 yılında çıkardığı “Yemin Ettim” adlı albümüyle satış rekoru kıran sanatçı, “Yolu sevgiden geçen herkesle bir gün bir yerde buluşuruz” sloganıyla geniş tepki aldı. Çocuklar için yazdığı şarkılar ve televizyonlarda yayınlanan çocuk programlarıyla, onların da sevgi ve hayranlığını kazandı.
Kayahan, 1993 yılında Raks Müzik etiketli ilk albümünü çıkardı. “Son Şarkılarım” adını verdiği albümde söz ve müziği yine kendisine ait on şarkı yer aldı. Bu albümde ise “Sevenleri ayırmayın, sevenler ayrılmayın” sloganıyla çıktı müzikseverlerin karşısına. Düzenlemeleri Erdal Kızılçay’ın yaptığı albümde İskender Paydaş, Hakan Kurşun gibi genç ve yetenekli isimler çalıştı. “Sarı Şekerim”, “Vazgeçmem”, “Aman”, “Kardeşiz Senle” gibi şarkıların öne çıktığı albüm yine yüksek bir satış grafiğini yakaladı.
Kayahan, iki yıl sonra, 1995’te “Benim Penceremden” adlı albümüyle müzik serüvenini sürdürdü. Tutkulu aşkları, gönülde yara açan ayrılıkları “kendi penceresinden” yedi şarkıya döktü. Çıkış parçası “Ben Anadolu Çocuğuyum”da kültürel erozyon karşısındaki tepkisini dile getirdi. “Allah’ım Neydi Günahım” ise pek çok sanatçı tarafından icra edilerek büyük başarı sağladı. Bu albümle birlikte Demet Sağıroğlu’nun ardından müzik dünyasını yeni bir yetenekle tanıştırdı. Bu genç yetenek, 1999’da hayatını birleştireceği İpek Tüter’di.
Sanatçı, 1996 tarihli “Canımın Yaprakları” adlı çalışmasını da “Allah kimseyi sevgisiz bırakmasın” sloganıyla piyasaya sundu. Bir insanın sevgiyi, aşkı yitirdiği anda herşeyini kaybetmiş olacağını belirten Kayahan; “Sevgisiz hiçbir şey yapılmaz. Herşeyin başı sevgidir” sözleriyle “sevgi” kavramına verdiği önemi dile getirdi. Erdal Kızılçay, İskender Paydaş ve Tamer Çıray üçlüsünün düzenlemelerini yaptığı albümde sekiz parçaya yer verdi. Bütün albüm kendi evinin stüdyosunda low-fi teknoloji kullanılarak gerçekleştirildi. Sekiz parçasını da ardarda konser atmosferinde kaydetti ve kliplerinde konserlerinden yapılan çekimler kullanıldı.
Kayahan, hızını kesmeyerek ertesi yıl “Emrin Olur” adlı çalışmasını çıkardı. Albümün mutfağında önceki çalışmalarındaki isimler yer almakla birlikte düzenlemeleri Tamer Çıray’la kendisi yaptı. Albüme adını veren “Emrin Olur” çıkış parçası olurken “Atın Beni Denizlere”, Eminem”, “Şampiyon” gibi şarkıları radyo ve televizyonların en çok istek alan parçaları arasına girdi.
2000 yılının eşiğinde dokuzuncu albümü “Beni Azad Et” müzik marketlerde yerini aldı. Dokuz şarkının yer aldığı çalışma, “Beni Azad Et”, “Yine Şişe Bitecek”, “Her Yerde Aynı” gibi hit parçalardan oluştu. Yılın büyük bölümünü geçirdiği Gömeç’e olan bağını ise “Gömeç” adlı şarkıda notalara döktü.
2000 yılının son ayının son günlerinde “Gönül Sayfam”ı piyasaya çıkardı. Hazırlıkları Gömeç K Majör ve İstanbul Marşandiz stüdyolarında tamamlanan albümün ilk klibi albümle aynı adı taşıyan “Gönül Sayfam”a çekildi. Albümde “Sevdaya Mahsus”, “Kağıttan Kayıklarla”, “Söz Güzelim”, gibi duygusal parçaların yanı sıra, “Ölmem mi Lazım”, “Aman Beni Unutma”, “Tek Delikli Kaval”, 17 Ağustos deprem felaketi için yazdığı “17 Ağustos”, kızı Aslı Gönül için bestelediği “Ninni” gibi çok beğeni alan şarkılar yer alıyor.
Türk pop müziğine farklı bir soluk getiren sanatçının ilk büyük ödülü 1986 yılında katıldığı Uluslararası Akdeniz Müzik Yarışması’nda “Geceler” isimli şarkısıyla kazandığı “Altın Portakal” oldu. 1989 yılında Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye elemelerinde “Ve Melankoli” ile ikincilik ödülü aldı. Ve 1990 yılında Türkiye birinciliğini alarak Yugoslavya’da yapılan Eurovision Şarkı Yarışması’nda “Gözlerinin Hapsindeyim” adlı şarkısı ile şarkısı ile Türkiye’yi başarıyla temsil etti. Son on beş yılda tüm medya kuruluşları tarafından her yıl besteci, söz yazarı ve yorumcu olmak üzere konulan üç daldaki ödüllerin hepsine layık görülen sanatçı, şarkılarında “Sevgi” temasını öne çıkardı.
Yurtiçinde ve yurtdışında pek çok konser veren Kayahan, 1992 yılında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Ankara-Kızılay Meydanı’nda yüzaltmış bini aşkın izleyiciye verdiği konserle tarihe geçti. Doğa ve çevre konusundaki duyarlılığıyla da tanınan sanatçı, insanların bu konulara olan ilgisini arttırmak amacıyla pek çok yardım konseri vermekte, gönüllü olarak çalışmalarına katılmaktadır.
Bu türde başka sanatçı yok.

Hiç yorum yok: